Filosofie

Praten over fietsen in het theater was al mooi, maar samen met de toeschouwers naar de shows fietsen is nog sterker… en gekker! Het Cultureel Centrum  René Magritte in Lessen heeft het al gedaan ! De Rallye de la Petite Reine werd ingehuldigd in 2011 en wordt sinds 2014 jaarlijks herhaald.

De Rallye de la Petite Reine heeft een unieke plaats in het festivallandschap veroverd door de decentralisatie van de straatkunst te orkestreren… met de fiets, terwijl ze in de ziel van haar programmering en in haar decorum (karavaan van de kermiskoers) een eerbetoon aan haar sportieve wortels wordt behouden. Is Lessen niet bij uitstek het symbool van de alliantie tussen sport en cultuur, als geboorteplaats van zowel René Magritte… als Claudy Criquielion!

Het festival heeft een geheel eigen identiteit, bestrijkt een groot gebied van Pays des Collines en verbindt de verschillende aspecten van het erfgoed van Lessen en zijn omgeving. Het is ook fietsen in de wind van zachte mobiliteit, eco-verantwoordelijkheid, groen toerisme, allemaal zeer actuele waarden en dit zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen : het populariseren van het theater, het circus en de street arts van zowel Belgisch als internationaal niveau.

Van de flanken van Picardisch Wallonië (heuvelland) tot de randen van Vlaanderen (Vlaamse Ardennen), van het uitzonderlijke erfgoed van het Notre-Dame à la Rose-ziekenhuis (Unesco-kandidaat) tot de porfiergroeven, “een universum van reuzen gevormd door mannen”, uitzonderlijke locaties (boerderijen, kastelen, zalen, …) openen hun deuren voor het publiek tijdens de Rallye voor een voorstelling. Het publiek verkent een palet van landschappen en emblematische plaatsen van de Dendervallei, langs een 25 kilometer lange route. Zelfs niet-fietsers kunnen er van genieten, want een bus neemt ze mee en volgt het peloton.

In 2020 zaten 9 van de 10 toeschouwers van het festival op de fiets. De Rally, die zich ontwikkelt op het kruispunt van groene mobiliteit, sport en cultuur, heeft alles van een straatkunstfestival, behalve de naam. Maar daar gaat het niet om, het brengt elk jaar een groeiend aantal toeschouwers en kunstenaars naar de bush roads van de DenderVallei.