In Petto

Okidok (Be)

"Back to the Future"met twee hemelse gekken en hun antieke handkruiwagen

Het epische verhaal van twee clowns op zoek naar evenwicht

De titel komt van het Italiaanse “in petto” (in het geheim), dat op zijn beurt afkomstig is van het Latijnse “in pectore” (in de borst), in het geheim van het hart en van onuitgesproken gedachten. Voor hun nieuwe creatie, keert het beroemde duo op het hoogtepunt van hun 25 jarige carrière terug naar de kern van clownerie en non-verbaal theater. Clown-zijn in zijn puurste vorm, tijdloos en eigentijds tegelijk.

Hoe te overleven als de wereld voortdurend onder onze voeten instort?

Hoe te overleven als de wereld voortdurend onder onze voeten instort?

Het is een eenvoudige handkar die hen herbergt. Het wordt een gammel huis voor passerende clowns. Het schommelt constant, zwaait ze heen en weer ; het maait ze neer, verdrijft ze en kwelt ze.

Ze proberen in een moment van rust een compromis te vinden, een precair evenwicht, een heilzame oplossing die hen in staat zal stellen verder te gaan op hun levenspad. Onze twee zwervers, plichtsgetrouw aan de wereld van Becket en Margritte, starten een zoektocht naar heerlijk absurd evenwicht. Het duo geeft ons een ode aan de desoriëntatie.

https://youtu.be/0F_MOCHMHaE

Over de compagnie

Okidok is het getalenteerde clownsduo dat ons zo aan het lachen maakte door het harnas aan te trekken in “Knights” en de kangoeroeslip in “Slip Inside” en “Ha ha ha”.

Xavier Bouvier en Benoît Devos, beide uit Doornik, werken al bijna 25 jaar samen en toerden over de hele wereld. ze ontmoeten elkaar op de schoolbanken.

Ze volgden een opleiding aan de International School of Theatre Lassaad in Brussel en vervolgens aan de École du Cirque de Montréal. Ze beëindigden hun studie in 1997. Ze richtten het gezelschap Okidok op en namen tegelijkertijd deel aan creaties van gerenommeerde bedrijven (het Cirque du Docteur Paradi, de Compagnie Chien de Cirque, het Cirque d’Anges Joyeux, het Théâtre d’un jour, Franco Dragone Entertainment Group , enz.).

Hun debuutshow “HA HA HA” loopt nog steeds en heeft ondertussen bijna duizend voorstellingen op de teller. Met de voorstellingen “Slipes experience” en vervolgens de “Slips inside”  kregen ze de nodige belangstelling van publiek en professionals.

OKIDOK heeft vele internationale onderscheidingen gewonnen : waaronder de Annie Fratellini Prize, evenals de Cirque Eloize Prize, de World’s Fair Prize op het Festival Mondial du Cirque de Demain in 2003, in Parijs; de Charlie Rivel-prijs op het International Clown Festival 2006 in Kopenhagen en de Grand Jury Prize 2009 op het Milan Clown Festival.

 

Cie OKIDOK
Clowns : Xavier Bouvier & Benoît Devos
Clownspel : Christine Rossignol-Dallaire
Met schrijfhulp van : Bernard Breuse
Scenografie : LSDiffusion
Creatie 2021